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The Law Offices of
DAVIS & ASSOCIATES

27201 Puerta Real, Suite 300, Mission Viejo, CA 92691
Direct (949) 310-0817/Fax (949) 288-6894 Jason@CalGunLawyers.com
www.CalGunLawyers.com

July 20,2013

Earl Griffith

Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives
Firearms Technology Branch

244 Needy Road

Martinsburg, West Virginia 25405 USA

VIA FED-EX

Re: In re: EP ARMS. LLC

Dear Mr. Griffith:

| write regarding my client, EP ARMS, LLC (EPA) and their intent to manufacture a partial
lower receiver. Specifically, we are asking for clarification as to whether the incomplete AR-
type lower that my client intends to manufacture is a “firearm” as defined in 18 U.S.C.
§921(a)(3) or a merely a casting.

We have enclosed an exemplar EPA AR-15 type casting for your review and examination. The
following features are included on the AR-15 casting:

¢ Magazine well;

s Magazine catch;

e Receiver extension/buffer tube;

e Pistol-grip area;

* Pistol-grip screw hole;

» Pistol-grip upper receiver tension hole;
e Pistol-grip tension screw hole;

+ Bolt catch;

e Front pivot-pin takedown hole;

e Rear-pivot pin takedown hole.

We believe that these features molded into the raw casting do not render the casting a firearm for
the reasons detailed below. But, in an abundance of caution, we request clarification from the
Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives — Firearms Technology Branch.
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DEFINITION OF FIREARM

Title I of the Gun Control Act, 18 U.S.C. §§ 921 et seq., primarily regulates conventional
firearms (i.e., rifles, pistols, and shotguns). Title II of the Gun Control Act, also known as the
National Firearms Act, 26 U.S.C. §§ 5801 et seq., stringently regulates machine guns, short
barreled shotguns, and other narrow classes of firearms. “Firearm” is defined in § 921(a)(3) as:

(B) Any weapon (including a starter gun) which will or is designed to or may readily be
converted expel a projectile by the action of an explosive; (B) the frame or receiver of
any such weapon; (C) any firearm muffler or firearm silencer; or (D) any destructive
device. Such term does not include an antique firearm.

As noted, the term “firearm” means a “weapon . . . which will or is designed to or may readily be
converted to expel a projectile,” and also “the frame or receiver of any such weapon.” (18
U.S.C. §921(a)(3).) Both the “designed” definition and the “may readily be converted”
definition apply to a weapon that expels a projectile, not to a frame or receiver. A frame or
receiver is not a “weapon,” will not and is not designed to expel a projectile, and may not readily
be converted to expel a projectile.

The issue therefore becomes whether the raw material “casting,” with the specified features, may
constitute a “frame or receiver.”

ATF’s regulatory definition, 27 C.F.R. §478.11, provides: “Firearm frame or receiver. That part
of a firearm which provides housing for the hammer, bolt or breechblock, and firing mechanism,
and which is usually threaded at its forward portion to receive the barrel. (The same definition
appears in 27 C.F.R. §479.11.) “Breechblock” is defined as the locking and cartridge head
supporting mechanism of a firearm that does not operate in line with the axis of the bore.”
(Glossary of the Association of Firearms and Toolmark Examiners (2™ Ed. 1985, 21).)

Assuming that a lower receiver is deemed a “frame or receiver” for licensing purposes, the
statute refers to “the frame or receiver of any such weapon,” not raw material which would
require further milling, drilling, and other fabrication to be usable as a frame or receiver.
Referring to ATF’s definition in §478.11, an unfinished piece of metal is not a “part” that
“provides housing” (in the present tense) for the hammer, bolt, or breechblock, and other
components of the firing mechanism, unless and until it is machined to accept these components.
The definition does not include raw materials that “would provide housing” for such components
«, .. if further machined.” Nor may it be said that such piece of metal “is . . . threaded at its
forward portion” so that a barrel may be installed.
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In ordinary nomenclature, the frame or receiver is a finished part which is capable of being
assembled with other parts to put together a firearm.” (Receiver. The basic unit of a firearm
which houses the firing and breech mechanism and to which the barrel and stock are assembled.
Glossary of the Association of Firearm and Toolmark Examiners (2™ ed. 1985), 111.) Raw
material requires further fabrication. The Gun Control Act recognizes the distinction between
“Assembly and “fabrication.” (Compare 18 U.S.C. §921(a)(29) (defining “handgun” in part as
“any combination of parts from which a firearm described in subparagraph (A) can be
assembled’) with §921(a)(24) (referring to “any combination of parts, designed or redesigned,
and intended for use in assembling or fabricating a firearm silencer or firearm muffler”
(emphasis added.).) The term “assemble” means “to fit or join together (the parts of something,
such as a machine): to assemble the parts of a kit.” (Assemble. Dictionary.com. Collins English
Dictionary - Complete & Unabridged 10th Edition. HarperCollins Publishers.
http://dictionary.reference.com/browse/assemble (accessed: January 23, 2013).) The term
“fabricate” is broader, as it also synonymous with manufacture: “to make, build, or construct.”
(Fabricate. Dictionary.com. Collins English Dictionary - Complete & Unabridged 10th Edition.
HarperCollins Publishers. http:/dictionary.reference.com/ browse/fabricate (accessed: January
23,2013).) Thus, drilling, milling, and other machining would constitute fabrication, but
assembly more narrowly means putting together parts already fabricated.

Moreover, “Congress did not distinguish between receivers integrated into an operable weapon
and receivers sitting in a box, awaiting installation.” (F.J. Vollmer Co., Inc. v. Higgins, 23 F.3d
448, 450 (D.C. Cir. 1994)(Emphasis added.) The absence of a single hole and the presence of a
piece of extra metal may mean that an item is not a frame or receiver.” (/d. at 452 (“In the case
of the modified HK receiver, the critical features were the lack of the attachment block and the
presence of a hole”; “welding the attachment block back onto the magazine and filling the hole it
had drilled” removed the item from being a machinegun receiver.).)

ANALOGOUS DETERMINATIONS

In an analogous situation, ATF has defined a receiver in terms of whether it was “capable of
accepting all parts” necessary for firing. Like the term “firearm,” the term “machinegun” is also
defined to include the “frame or receiver of any such weapon.” (26 U.S.C. §5845(b). The same
definition is incorporated by reference in 18 U.S.C. §921(a)(3).) The Chief of the ATF Firearms
Technology Branch wrote in 1978 concerning a semiautomatic receiver which was milled out to
accept a full automatic sear, but the automatic sear hole was not drilled. He opined: “in such a
condition, the receiver is not capable of accepting all parts normally necessary for full automatic
fire. Therefore, such a receiver is not a machinegun. .. . As soon as the receiver is capable of
accepting all parts necessary for full automatic fire, it would be subject to all the provisions of
the NFA.” (Nick Voinovich, Chief, ATF Firearms Technology Branch, Feb. 13, 1978,
T:T:F:CHB, 7540. Similar opinions were rendered by the Chief, ATF Firearms Technology
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Branch, Aug. 3 1977 (reference number deleted); and C. Michael Hoffman, Assistant Director
(Technical and Scientific Services), May 5, 1978, T:T:F:CHB, 1549?).)

That being said, the ATF has taken differing opinions as to what extent raw material must be
machined in order to be deemed a firearm.

In a 2002 determination, ATF stated the following about an unfinished lower receiver for an AR
15 that “by performing minor work with hand tools, this receiver can be assembled into a
complete rifle.” (Curtis H.A. Bartlett, Chief, Firearms Technology Branch, Oct. 22, 2002,
903050:RV.) The letter continues:

The minor work includes:

Drilling the holes for the takedown/assembly pins;

Drilling the holes for the trigger and hammer pins;

Drilling the holes for the magazine catch; and

Drill and tap the holes for the pistol grip screw.

Our evaluation reveals that the submitted receiver can be readily converted to expel a
projectile by the action of an explosive,” and is, therefore, a firearm . . ..

bl h

The above assumes that the “can be readily converted” clause refers to a frame or receiver, when
actually that clause refers to a weapon that can be so converted. A frame or receiver cannot, by
itself, be converted to a weapon that expels a projectile. That would require the presence of all
the other firearm parts, and even then the above machine work would be required, together with
assembly.

By contrast, and more recently, ATF determined the following “unfinished AR15 lower” not to
be sufficiently machined to constitute a frame or receiver:

The FTB examination of your submission confirmed that machining operations have
been performed for the following:

Magazine well;

Magazine catch;

Receiver extension / buffer tube;

Pistol grip;

Bolt catch;

Trigger guard;

Pivot pin and take down holes (drilled).
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The FTB examination found that this item, in its current condition, has not reached a
point in manufacturing to be classified as a “firearm” per the GCA definition, Section
921(a)(3).

(John R. Spencer, Chief, Firearms Technology Branch, November 19, 2012, 903050:MRC
3311/2012-1034.) (See also: 903050:AG 3311/2011-703; 903050:KB 3311/300863;
903050:KB3311/300862)

It is important to note that each side of the submitted casting includes three extrusions. As you
are aware, these extrusions do not exist on completed AR-15 type lowers. They have been added
to the component and must be removed prior to installation of any parts or components. While
these extrusions do contain slight depressions, these depressions are not of sufficient depth to
cross the plane of the either side of the completely machined lower receiver.

It is clear that the EPA casting does not provide housing for the “hammer, bolt or breechblock,
and firing mechanism.” In this regard, the operations performed on the exemplar casting are
more akin to the later examination than the former. As such, it is our belief that the exemplar
casting does not constitute a “receiver” or a “firearm.” But, again, we request your clarification
on this point.

Thank you for taking the time to address this issue. We look forward to hearing from you.
Please let us know if you have any further questions or concerns.

Sincerely,

DAVIS & ASSOCIATES

S/ Hasox Daste
JASON DAVIS



